Istraga protiv vatikanske banke zbog pranja novca

RIM, 21. septembra 2010. (Beta) - Italijanska finansijska policija zaplenila je 23 miliona evra sa jednog računa u vatikanskoj banci Institut za verske poslove, u okviru istrage o pranju novca, prenosi u utorak italijanska novinska agencija Ansa, u onlajn izdanju na engleskom jeziku.

Ansa prenosi saopštenje policije u kome se navodi da je pod istragom predsednik banke Etore Goti Tadeski i još jedan visoki zvaničnik kome nije navedeno ime. Policija ih ispituje, kako se dodaje, zbog sumnje da nisu primenjivali italijanske zakone protiv pranja novca.

Policija je zaplenila pomenuti novac kao meru predostrožnosti. To je prvi put, navodi Ansa, da je slična akcija sprovedena protiv vatikanske banke.

Istragu je pokrenulo rimsko tužilaštvo, a dvojica zvaničnika su optuženi da nisu poštovali jednu klauzulu novog italijanskog zakona o pranju novca iz 2007, koji propisuje onima koji vrše novčane transakcije da navedu njihov cilj i prirodu.

Vatikan je danas saopštio da je "zaprepašćen i iznenađen" istragom o pranju novca i zaplenom 23 miliona evra sa računa vatikanske banke. Sveta stolica je navela da već neko vreme radi na tome da svoje finansije učini transparentnijim, u skladu sa zakonima protiv terorizma i pranja novca.

Pogledajte još