Radnici Čipsare i Žitoprometa obustavili rad

ČAČAK, 23. septembra 2010. (Beta) - Zaposleni u dve čačanske privatne firme Slap grupa i Žitopromet potpuno su u četvrtak obustavili rad zahtevajući isplatu zarada i doprinosa, a jednočasovnim štrajkom solidarnosti podržali su ih vaspitači u obdaništima.

Predsednici štrajkačkih odbora rekli su agenciji Beta da je oko 190 radnika obe firme potpuno obustavilo rad, jer se sa vlasnicima nisu dogovorili o ispunjenju zahteva koje su isticali prethodnih pet dana, koliko su trajali jednočasovni štrajkovi upozorenja.

Predsednica Štrajkačkog odbora zaposlenih u Slap grupi Slavica Ćubović rekla je da 130 zaposlenih u toj firmi traži isplatu dve i po zaostale plate, putne troškove za četiri meseca, povezivanje radnog staža za poslednjih pet godina i overu zdravstvenih knjižica.

Ćubović je rekla da je prosečna plata u fabrici poznatijoj kao Čipsara, 16.000 do 17. 000 dinara, a zdravstvene knjižice zaposlenima nisu overene 14 meseci.

U 17 obdaništa u Čačku, u kojima boravi oko 3.000 dece predškolskog uzrasta, jutros od 8.00 do 9.00 časova održan je jednočasovni štrajk solidarnosti.

Pogledajte još