Bez ograničenja iz privatnih izvora za kampanju

BEOGRAD, 23. septembra 2010. (Beta) - Učesnici na izborima u Srbiji moći će da prikupljaju novac za izborne kampanje iz privatnih izvora bez ograničenja ukupnog iznosa, predviđeno je radnom verzijom novog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

U tekstu koji je u četvrtak dostavljen agenciji Beta iz CESID-a, navode se stroge zabrane ko sme da finansira političke subjekte, a za kršenje tih odredbi predviđene su zatvorske kazne od tri meseca do tri godine, odnosno od šest meseci do pet godina ako su mimo zakona data ili primljena sredstva u iznosu većem od milion i po dinara.

Godišnji prilog odnosno prilog za kampanju pojedinačnog fizičkog lica ograničen je na oko 7.000 evra (20 prosečnih plata), a pravnog na oko 70.000 evra (200 prosečnih plata). Anonimne donacije su zabranjene.

Agencija će, propisano je radnom verzijom zakona, moći neometano da pristupi dokumentaciji političkih subjekata radi kontrole, moći će da angažuje stručnjake i institucije, a podatke će morati da dostave i banke, pravna i fizička lica koja finansiraju stranke ili su za njih obavili neku uslugu.

Radna verzija zakona biće predstavljena u petak u Medija centru u Beogradu.

Pogledajte još