Film Besa srpski kandidat za Oskara

BEOGRAD, 24. septembra 2010. (Beta) - Film "Besa" reditelja Srđana Karanovića ovogodišnji je srpski kandidat za nagradu Oskar za film van engleskog govornog područja, saopštila je u petak Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije.

Član predsedništva Akademije filmske umetnosti i nauke Petar Volk rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je film "Besa" na drugom glasanju za kandidata za nagradu Oskar, dobio šest glasova, dok je film Srđana Koljevića "Žena sa slomljenim nosem" dobio pet glasova žirija.

Prema njegovim rečima, na prvom glasanju, oba filma su dobila po pet glasa, dok je jedan glas otišao za film "Flešbek" Aleksandra Jankovića.

Petar Volk je rekao da se ove godine kandidovalo šest filmova, od kojih su četiri ispunila uslove da uđu u izbor za srpskog kandidata za nagradu Oskar.

"Ove godine je snimljeno 11 filmova od državnih sredstava, a samo četiri su ispunila uslov da uđu u izbor za kandidaturu za Oskara, što nameće pitanje šta će biti sa srpskom kinematografijom, jer očigledno producenti nemaju logistiku da izguraju projekat do kraja", rekao je on.

Pogledajte još