Novi zakon će omogućiti stvarnu kontrolu

BEOGRAD, 24. septembra 2010. (Beta) - Novi zakon o finansiranju političkih stranaka ima mehanizme za stvarnu kontrolu prihoda i rashoda političkih subjekata, ocenili su u petak članovi radne grupe predstavljajući nova zakonska rešenja novinarima.

Predsedavajuća radne grupe, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, rekla je na konferenciji za novinare da novi zakon uvodi stroga pravila strankama na koji način mogu da stiču prihode i troše novac iz javnih i iz privatnih izvora, što Agenciji omogućava lakšu i bolju kontrolu.

"Novim rešenjima uvode se odredbe koje preciziraju kontrolnu ulogu Agencije, što je do sada bio veliki nedostatak u oblasti finansiranja političkih stranaka", rekla je Markovićeva.

Programski direktor CeSID-a i član radne grupe Đorđe Vuković kazao je da do sada nije bilo ni naznaka kontrole finansiranja političkih stranaka i da bi tek za dve godine trebalo očekivati prve ozbiljne rezultate novog zakona, jer je potrebno vreme da se uspostavi nova praksa.

Pogledajte još