Beograd i Priština treba da prave iskorake

BEOGRAD, 27. septembra 2010. (Beta) - Predstavnik Spoljnopolitičkog kluba iz Prištine Veton Suroi izjavio je u ponedeljak da vlade Srbije i Kosova treba dugoročnije da razmišljaju o međusobnim odnosima i da u tom smislu treba da počnu da prave iskorake.

Suroi je za RTV B92 kazao da predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Fatmir Sejdiu imaju pravo da prisustvuju ustoličenju patrijarha u Peći 3. oktobra i da bi to bio "jedan iskorak".

"Predsednik i premijer Kosova ne samo da smeju, već imaju pravo da prisustvuju. Bilo bi pozitivno da srpski i kosovski zvaničnici budu prisutni sa što manje telohranitelja. Vlade u Beogradu i Prištini treba da prave iskorake i to bi bio jedan, jer treba razmišljati o dugoročnijem procesu pregovaranja, od oko deset godina", naveo je Suroi.

Ako problem odnosa Srbije i Kosova ne reši ova generacija političara, rešiće ga sledeća, smatra Suroi. On je dodao da između Srbije i Kosova ustvari nema tehničkih, već isključivo političkih pitanja, kao i da obe strane moraju da razmišljaju o procesu koji će dovesti do međusobnog poštovanja.

Pogledajte još