JAT uzima kredit

BEOGRAD, 28. septembar 2010. (FoNet) - Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o davanju državne garancije Sosijete ženeral i Unikredit banci za kredit Jat ervejzu od 51,5 milion evra, namenjen revitalizaciji nacionalnog avioprevoznika, radovima na avionskim motorima i najmu dve letelice novije generacije.

U predlogu zakona, koji je Vlada usvojila na sednici 24. septembra, stoji da će Jat ervejz od te dve banke uzeti 40 miliona evra za revitalizaciju avio-kompanije, 9,5 miliona za osposobljavanje flote i radove na motorima i dva miliona za najam aviona novije generacije.

Jat ervejz je sa Sosijete ženeral i sa Unikredit bankom ugovor zaključio 20. septembra, kada je u Vlada sa njima zaključila ugovor o garanciji.

Kredit se daje na šest godina, sa grejs-periodom od dve godine, i kamatnom stopom 3,95 odsto plus evropska kamatna stopa (EURIBOR)

Vlada se obavezala da će, u slučaju aktiviranja garancije, obezbediti u budžetu za odgovarajuću fiskalnu godinu sredstva neophodna za izvršavanje preuzetih obaveza.

Pogledajte još