Najniža penzija 33,5 odsto prosečne zarade

BEOGRAD, 28. septembra 2010. (Beta) - Državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku Radina Todorović ukazala je u utorak da će najniža penzija u Srbiji iznositi 33,5 odsto prosečne zarade.

"Zahtev sindikata da najniža penzija ne sme biti niža od 25 odsto prosečne zarade nije u saglasnosti sa realnošću, jer ona već sada iznosi oko 32 odsto proseka primanja u Srbiji", izjavila je Todorovićeva.

U saopštenju kabineta potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića navodi se da je ona podsetila da sada najniža penzija u osiguranju zaposlenih i samostalnih delatnosti iznosi 11.088 dinara, što je oko 32 odsto prosečne zarade za juli 2010. godine.

"Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predloženo je jednokratno podizanje najnižeg iznosa penzije, koja će se nadalje usklađivati kao i ostale penzije", istakla je Todorovićeva, predsednica ekspertske grupe koja je pripremala izmene Zakona o PIO prosleđene Skupštini na usvajanje.

Procenjeno je, kako je navela, da će jednokratnim podizanjem najniže penzije njeno učesće u prosečnoj zaradi u 2011. godini iznositi oko 33,5 odsto.

Pogledajte još