Sprečiti specijalni status za sever Kosova

BEOGRAD, 28. septembra 2010. (Beta) - Međunarodna zajednica mora sprečiti da sever Kosova dobije specijalni status poput Reublike Srpske u BiH, jer bi to onemogućilo integraciju Srba u kosovsko društvo, dok bi Albanci na jugu Srbije mogli zatražiti isti status, navodi se u analazi Helsinškog biltena.

List Helsinškog odbora za ljudska prava u septembarskom broju navodi da bi specijalni status za sever Kosova imao "brojne negativne posledice". "Kosovska država bi postala nefunkcionalna, a brojna pitanja bi ostala nerešena", navodi se u analazi.

List navodi da mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, pristanak Srbije na zajedničku rezoluciju o Kosovu s EU u Generalnoj skupštini UN, kao i odbijanje londonskog suda da Srbija isporuči Ejupa Ganića, svedoče da se "srpski nacionalni program suočio s odlučnošću EU i SAD da se onemogući prekrajanje Balkana".

"Srbija treba da iskoristi ovaj trenutak za zaokret u svojoj regionalnoj i međunarodnoj politici, kako bi što pre stekla status kandidata za članstvo u EU. To je jedini način da se izbori sa unutrašnjim konzervativnim smagama koje najveću opasnost za svoje teritorijalne aspiracije vide upravo u približavanju EU", navodi se u tekstu.

Pogledajte još