Porodični penzioneri će moći da imaju i lične prihode

BEOGRAD, 29. septembra 2010. (Beta) - Korisnicima porodičnih penzija u Srbiji od iduće godine ne bi trebalo da bude obustavljana isplata penzije u slučajevima da oni ostvaruju druge prihode na koje se uplaćuju doprinosi, izjavila je u sredu državna sekretarka Ministarstva za rad i socijalnu politiku Radina Todović.

"Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predloženo je da se ne obustavlja isplata porodične penzije korisniku koji po bilo kom osnovu prima mesečnu naknadu koja je manja od 50 odsto najniže osnovice za doprinos za penzijsko osiguranje koja važi u momentu plaćanja", rekla je Todovićeva agenciji Beta.

Ona je pojasnila da je trenutno najniža osnovica za dopinos za penzijsko osiguranje 16.650 dinara, što bi značilo, da se sada primene predložene zakonske izmene, da ne bi bila obustavljena isplata porodične penzije korisnicima koji mesečno po osnovu privremenih poslova i ugovora o delu i honoranom radu primaju do 8.309 dinara.

Porodičnim penzionerima koji imaju sopstvene mesečne prihode upisuje se i radni staž za period privremenog posla, tako da oni, ako je to za njih povoljnije, mogu kasnije da se odreknu prava na porodičnu penziju kako bi primali penziju na osnovu ličnog staža.

Pogledajte još