Jedan od najtežih trenutaka u istoriji

BEOGRAD, 1. oktobra 2010. (Beta) - Patrijarh srpski Irinej, koji u nedelju treba da bude ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, ocenio je u petak da Srbija sada prolazi "jedan od najtežih perioda istorije".

"Ako pogledamo prošlost, izgleda da je ovo jedan od najtežih perioda istorije srpskog naroda. Mi smo doživeli poraz na Kosovu, ali ne potpun, jer je i posle Kosova ostala Srbija koja je konačno pala posle Carigrada i za to vreme je ona funkcionisala kao država, blagodareći mudrosti carice Milice", rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za RTS.

Patrijarh je dodao da je vreme Osmanske imperije bilo teško vreme, ali da su Srbi tada bili prisutni na svim svojim teritorijama.

"Bilo je stradanja, uostalom, o tome govori čitava naša istorija, ali i sadašnje vreme je veoma teško i zato ga smatramo jednim od najtežih perioda u našoj narodnoj i crkvenoj istoriji", naveo je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Prema njegovim rečima, pored mnogih problema i teškoća sa kojima smo suočeni, za srpski narod je posebno težak problem biti na Kosovu i Metohiji.

Pogledajte još