Novinari o odgovornosti za ratno huškanje u medijima

BEOGRAD, 1. oktobra 2010. (Beta) - Novinari koji su neprofesionalno izveštavali o ratovima u bivšoj Jugoslaviji moraju snositi odgovornost i te zloupotrebe javne scene ne smeju se zaboraviti, ocenjeno je u petak u Beogradu na promociji dokumentarnog filma Bora Kontića "Godine koje su pojeli lavovi".

U raspravi posle projekcije filma koja je održana u Medija centru, rečeno je da je ratno-huškačko novinarstvo na neki način moralo biti kažnjeno, a da izveštaje iz tog doba treba uvrstiti u fakultetsko obrazovanje budućih novinara, da se takve greške ne bi ponovile.

Režiser Janko Baljak je podsetio i na ulogu lidera političkih stranaka i ocenio da je pozivanje na odgovornost onih koji su učestvovali u ratnom huškanju prolongirano zbog "trulih koalicionih sporazuma" sa onima koji, kako je rekao, sada ne bi trebalo da budu na vlasti.

Sarajevski novinar i publicista Boro Kontić, autor filma "Godine koje su pojeli lavovi", rekao je da je to ostvarenje koje se bavi analizom izveštavanja elektronskih medija tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji nastalo u nameri da podstakne na dijalog, a ne da presuđuje.

Dokumentarni film "Godine koje su pojeli lavovi" premijerno je prikazan u takmičarskom delu dokumentarne selekcije ovogodišnjeg Sarajevo film festivala.

Pogledajte još