Otvoren najveći vinski podrum u Srbiji

Kultura pijenja vina i uživanja u njegovom ukusu ima sve više poklonika i u Srbiji, što znaju i vlasnici etno restorana “Kovač”, gde je otvoren najveći vinski podrum u zemlji.

Iza stakla je smešteno 198 različitih etiketa vina iz čitavog sveta, a u podrumu ima preko 2.000 boca. Kako su nam objasnili, vina se skladište u specijalnim uslovima, i to crvena na gornjim policama, gde je temperatura 14 stepeni, dok su na donjim smeštena bela vina, koja se čuvaju na temeperaturi od 12 stepeni.

Pre iznošenja na sto najbolje je da boca neko vreme odstoji i u “klibli”, posebnom malom rashlađivaču. U zavisnosti od hrane koju gosti izaberu ljubazno osoblje preporučuje crvena, dezertna, roze, penušava vina ili šampanjac. Vaša novinarka odlučila se za paštetu od zečetine, a uz nju se najbolje slaže suvo stono belo vino.

Posebnu atrakciju predstavljala su pojačana vina - ona kojima se dodaje vinski destilat, kao što su razne trave, bilje, korenje, šećer i voda. Postojbina pojačanih vina su zemlje evropskog Mediterana, sa dugom tradicijom uzgajanja vinove loze i proizvodnje vina.

Većina eksperata smatra da je važno i kakva je čaša iz koje se pije. Najbolje čaše za vino prave se od kristala. Bitnu ulogu igraju veličina, oblik, proprocija, pa čak i boja čaše. Dezertna vina piju se iz malih čaša, bela iz srednjih ili malih, crna iz velikih, dok se penušava sipaju u izdužene čaše.

Otvaranju ovog podruma prisustvovali su brojni domaći proizvođači i gosti iz Hrvatske i Češke, distributeri, enolozi, kao i istaknuti ljubitelji i poznavaoci vina.

Tekst: Aleksandra Galić

Pogledajte još