Povećan nivo korupcije u zdravstvu

BEOGRAD, 2. decembra 2010. (Beta) - Predstavnici udruženja lekara "Doktori protiv korupcije" i pacijenata "Zdravlje" ukazali su u četvrtak da je korupcija u zdravstvu Srbije višestruko povećana u poslednjih godinu dana i da je opalo povrenje građana u institucije Evropske unije zbog lošeg sprovođenja projekata Ministarstva zdravlja koje finansira EU.

Na okruglom stolu "Projekti u zdravstvu finansirani od EU - kako konačno postići ciljeve?" predstavnica udruženja lekara Dragana Jovanović je navela da je prosečan iznos mita koji su primili lekari u oktobru prošle godine bio 164 evra, a istog meseca ove godine 255 evra.

"Percepcija, ali i iskustvo građana o korupciji u zdravstvu je višestruko poraslo u poslednjoj godini", kazala je Jovanovićeva, koja je i bivša sekretarka za zdravstvo Beograda i direktorka Instituta za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije.

Miroslav Petrović iz udruženja pacijenata "Zdravlje" je istakao da je u Srbiji pacijentima sa malignim oboljenjima koji se stavljaju na listu čekanja na zračenje uskraćeno pravo na život. "Projekti finansirani od EU nisu uspešni čim imamo tolike liste čekanja na zračenja, kao i u drugim oblastima lečenja", ocenio je on.

Pogledajte još