Rusija domaćin Mundijala 2018

BEOGRAD, 2. decembra 2010. (Beta) - Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018. godine održaće se u Rusiji, dok će se Mundijal 2022. igrati u Kataru, saopštio je u Cirihu predsednik FIFA Sep Blater.

Rusija je organizaciju turnira dobila u konkurenciji Engleske, kao i zajedničkih kandidatura Belgije i Holandije, kao i Portugala i Španije.

Kandidati za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine bili su i Australija, SAD, Japan i Južna Koreja.

Rusija i Katar do sada nisu organizovale Mundijal.

"Poverili ste nam organizaciju Mundijala 2018. godine i mogu da obećam da nećete zažaliti. Hajde da zajedno stvorimo istoriju", kazao je zamenik premijera Rusije Igor Šuvalov.

"Hvala što ste verovali u promenu, u proširenje fudbala i što ste Kataru pružili priliku. Nećemo vas izneveriti. Bićete ponosni na nas i na Bliski istok. Obećavam to", istakao je vidno uzbudjeni šeik Mohamed bin Hamad Al-Tani, sin vladajućeg emira u Kataru.

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater čestitao je pobednicima, ali i istakao da sve ponude koje su stigle na adresu FIFA zaslužuju velike čestitke.

"U fudbalu, ipak, mora da se gubi, ali i nije sve u pobedi. Fudbal je i škola fudbala u kojoj se uči porazu", naveo je Blater.

Planovi Katara za Mundijal 2022. godine, po opštoj oceni, bili su tehnički najambiciozniji na predstavljanju ponuda, a ta zalivska zemlja je kao jedan od glavnih argumenata isticala da bi organizacija turnira mogla da ujedini ceo region.

Rusi, koji će 2014. godine biti i domaćini Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, isticali su da će organizacija Mundijala ubrzati modernicaziju zemlje. Premijer Rusije Vladimir Putin, ipak, nije prisustvovao glasanju.

Svetsko prvenstvo 2014. godine održaće se u Brazilu.

Pogledajte još