White Lies oduševili beogradske fanove

Koncert kakav nam je bio potreban – energičan, sa snažnom atmosferom i odličnim razumevanjem benda i publike. U prostoru prave veličine za njih – barem u Beogradu – White Lies apsolutno oduševili!

Mnogi bi rekli da (posebno) iz Britanije dolazi dosta bendova koji su „indie“, „čeda NME-ja“ ili „zvuče kao ...“ (ime po želji popunite, ali obično su u opticaju Joy Division, Editors, Talking Heads, Franz Ferdinand, The Killers, Echo & The Bunnymen itd.). Istina, možda, ali u uhu svakog pojedinačnog slušaoca. Mada, to su sve i novinarske fraze, posebno u slučaju White Lies.

Momci iz zapadnog Londona su konačno došli u Beograd, pred sve one koji znaju da White Lies nisu „bend koji liči na neki veliki bend“, jer su nakon uspešne svetske turneje i niza festivalskih nastupa i oni prilično veliki za jedan izdat album („To Lose My Life...“ iz 2009.) i novi, u najavi za sledeću godinu (Ritual).


Zlatni glas & srebrna gitara

Oko 20.30h, za kada je zakazan početak koncerta, zapravo nastup predgrupe Autopark, SKC je bio pust dovoljno da prođe jeza sećanja na bitne koncerte na kojima smo se „obrukali kao publika“. Već čuvene priče o tome kako su „Beograđani iskulirali Muse i Kaiser Chiefs“ će uvek postojati kao upozorenje da ne mora svaki bend da nastupi u Areni da bismo i mi koji ih volimo mogli da čujemo/vidimo ono što oduševljava ceo svet. Srećom, sa White Lies to nije bio slučaj: videli smo ih u prostoru odgovarajuće veličine, ali sigurno s atmosferom kao kada nastupaju na Vembliju, zajedno sa velikanima poput Muse.

(old_image)

Kako je Autopark krenuo sa svojom zaista dobrom svirkom za naše uslove, tako se velika sala SKC-a napunila i mogli smo da odahnemo. Ipak, sačekali smo do posle 22h da White Lies izađu na binu, zbog ozbiljnog pripremanja opreme, koje se, kada smo čuli kako moćno zvuče, pokazalo kao logično.

Kada neko obiđe ceo svet samo sa jednim albumom i nastupi na najvećim svetskim festivalima među hedlajnerima, očekivano je da od prvog takta ima bez greške zvuk i pre svega vajb, jer bez njega je ionako sve uzalud. Upravo to, snažan vajb, ima vokal i „srebna gitara“ Heri Mekvi – sa stavom skromne zvezde i izuzetnom koncentracijom na svaki glas koji pusti, kraj pesama nagrađuje osmehom... Valjda zna da je dao svoj maksimum, što mu je i beogradska publika potvrđivala aplauzima i vriskom. Posebno devojke, koje mu sa svih destinacija stalno šalju ljubavne poruke na Facebooku.

Da li Heri stavom i atmosferičnim, neobičnim, moćnim, seksi mračnim vokalom podseća na Ijana Kertisa? OK, isto koliko i White Lies zvuče kao Joy Division.


Publika otišla zadovoljna

Svi koji su došli u SKC da čuju White Lies su bez sumnje otišli prezadovoljni i prepuni energije koju su momci neštedimice „prosuli“ po bini. Većina je znala bukvalno sve pesme sa set liste, što je dokaz da su došli pravi fanovi, a to je uvek najbolje za atmosferu, ma koliki prostor bio.

Imali smo čast da čujemo i novi singl „Bigger Than Us“, ali i velike hitove koji su izazvali potpuno oduševljenje prisutnih „Farewell To The Fairground“, „Death“, „To Lose My Life“ i „Unfinished Business“. Više od sat vremena vrhunske svirke za ekipu koja ceni ćudljivost zvuka i stihova ovog mladog benda!


White Lies zvuče baš onako kako smo očekivali – mračno toliko da epitet „indie“ dobije pravi smisao, muzički izuzetno uigrano i... jedva čekamo da dođu ponovo. Exit bi im baš „legao“, zar ne?

 

Tekst: Katarina Milovanović

Foto: Bogdan Pedović

Pogledajte još