Rusija likuje zbog Mundijala

MOSKVA, 3. decembra 2010. (Beta) - Rusi u petak slave zbog odluke FIFA da se Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine održi u njihovoj zemlji, iako će u organizaciju turnira morati da ulože najmanje deset milijardi dolara.

Prvenstvo će biti sprovedeno na najvišem nivou, biće osiguran bezvizni rezim, slobodno kretanje po gradovima domaćinima, kao i bezbednost, obećao je premijer Vladimir Putin posle proglašenja pobede u Cirihu.

Putin je odleteo u Cirih odmah pošto je Izvršni komitet FIFA izabrao Rusiju za domaćina. Kako je priznao, nije želeo da otputuje ranije zbog kampanje protiv članova FIFA koja se vodila u britanskim medijima, pa nije želeo da svojim prisustvom vrši pritisak na glasače.

Čestitke na pobedi su stigle iz Evropske komisije, Amerike, Holandije, Japana, Francuske, Turske, ali, kako su uočili ruski mediji, ne i od glavnog suparnika za održavanje Mundijala - Engleske.

Putin je priznao da situacija sa fubalom u Rusiji nije na zavidnom nivou, ali je rekao da će upravo održavanje Mundijala biti impuls za njegov razvoj.

"Za nas je to izazov koji će dovesti do razvoja fudbala u Rusiji", rekao je ruski premijer.

Oko polovine planiranih sredstava, biće izdvojeno iz federalnog i regionalnih budžeta, a ostalo od privatnog biznisa.

Vlasniku Čelsija, bogatašu Romanu Abramoviču koji je bio prisutan u sali u Cirihu, Putin je direktno predložio da "da nešto novca".

"Neka malo otvori novčanik, ništa strašno, neće osiromašiti. Ima on mnogo para", kazao je Putin.

Ruski premijer je novinarima objasnio da se takav rad u Rusiji naziva "privatno-državno partnerstvo".

Putin je Abramoviča pohvalio zato što nije samo oligarh, već pomaže i jedan ruski fudbalski klub, a bio je i dobar gubernator Čukotke. Premijer, medjutim, nije rekao koliko para očekuje od Abramoviča.

Rusija namerava da turnir organizuje u 13 gradova na evropskoj teritoriji Rusije: Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjingradu, Jaroslavlju, Nižnjem Novgorodu, Saransku, Kazanju, Jekaterinburgu, Samari, Volgogradu, Krasnodaru, Šočiju i u Rostovu na Donu.

Igraće se na 16 stadiona, od kojih je faktički spreman samo jedan - Lužniki u Moskvi. Ostali stadioni biće izgradjeni "od nule" ili će biti potpuno rekonstrisani.

Na izgradnju stadiona treba da bude potrošeno 3,8 milijardi dolara. Za sada se zna da će pojedine stadione u Moskvi i Sankt Petreburgu finansirati Lukoil, Vnješekonombank i Gasprom.

U turističku infrastrukturu Rusija je obećala da će uložiti 11 milijardi dolara zbog deficita hotela visokog kvaliteta u unutrašnjosti zemlje.

Potrebna je i izgradnja puteva, skoro 8.000 kilometara automobilskih i više od 2.000 železničkih, kao i rekonstrukcija pojedinih aerodroma.

Pogledajte još