Oko 70 odsto osoba sa invaliditetom živi na rubu siromastva

BEOGRAD, 3. decembra 2010. (Beta) - Više od 70 odsto osoba sa invaliditetom živi na granici siromaštva, oko 50 odsto je isključeno iz društvenih aktivnosti, a 87 odsto je nezaposleno, rekao je danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je na otvaranju Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom u Beogradu istakao da su to tri ključna problema, ali i prioriteti na kojima će se aktivno raditi naredne godine.

"Imamo odličan zakonski okvir za unapređenje položaja invalida, a ove godine je ukupno uloženo 307 miliona dinara za radne aktivnosti i projekte organizacija osoba sa invaliditetom", kazao je Ljajić.

Kako je naveo, od donošenja zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, od maja prošle godine do ovog okotobra, zaposleno je oko 5.000 osoba sa invaliditetom što je mnogo više od godišnjeg proseka pre donošenja zakona.

Ljajić je rekao da se na birou Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi 21.000 osoba sa invaliditetom koje čekaju posao kao i da će sledeće godine biti izdvojeno oko 800 miliona dinara za aktivne mere njihovog zapošljavanja.

Pogledajte još