Festival nauke

Traži se budući Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, onaj ko sme da stane "Oči u oći s naukom". U Beogradu je počeo četvrti festival nauke koji traje do 5. decembra i na kojem možete da saznate, kako da zaradite prvi milion ili pobedite računar mislima.

Na Festivalu koji se održava u Robnoj kući "Kluz", Studentskom kultrunom centru i Galeriji Narodne banke Srbije učestvuje oko 250 mladih naučnika. Festival je otvorio ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić u prisustvu specijalnog gosta, ambasadorke Francuske za nauku, tehnologiju i inovacije Katrin Brešinjak i francuskog naučnika i klovna Pjetro Ola.


Ministar Đelić
je najavio da je na konkurs za najbolje arhitektonsko rešenje Centra za promociju nauke u Beogradu stiglo 320 ponuda i da će 17. decembra biti proglašeni pobednici.

Đelić je podsetio i da će od 1. januara sledeće godine početi novi ciklus finansiranja projekata.Pored budžetskih sredstava obezbeđeno je, kako ministar kaže, 400 miliona evra za naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije.


Da li je tvoja mama terorista?

Na festivalu možete videti sistem po kome radi 3D tehnika, kako lete avioni, kako je to biti pilot makar na jedan dan. Možete da saznate kako da se ne zaljubite i proverite "da li je vaša mama terorista?". Možete naučiti kako da izlolujete i svoj DNK-a ili kako da zaledite vazduh.

Veliko interesovanje izazvala je postavka Fakulteta za bezbednosti i Matematičkog fakuleta u Beogradu pod nazivom "Da li je vaša mama terorista?


Deca nisu pronašla mamu, pa su tražila nekog nastavnika ili razrednog starešinu
, sva ukucana imena su brisana, rekli su nam na štandu. "Da li je vaša mama terorista" je u stvari internet servis www.tocsearch.com koji je projekat Centra za studije bezbednosti "Džordž Maršal", Fakulteta za bezbednost i Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Kako su na nam rekli na ovoj postavci izveštaje prerađuju bezbednjaci, a matematičari su izradili softver i vode bazu.

- Kad, na primer, obezbeđujete neki događaj kao što su Olimpijske igre, koristite razne baze, a ovo je dopuska baza u kojoj je trenutno oko 4.500 imena, koja su dobijena iz izveštaja Centra "Džorđ Maršal" koji je glavi institut za bezbednost u Evropi. Svi podaci proveravaju se više puta i mogućnosti zloupotrebe su minimalne. Ako se neko nađe u bazi ne znači da je terorista, već da je pod sumnjom da ima neke veze sa terorizmom. Ova baza je specifična, jer se uz pomoć nje može lako uočiti da su dva ili više lica povezana. Postoji primer, oca iz Amerike, koji je dva sina uveo u terotizam, došli smo do podataka da je njihov predak američki nacionalni heroj, koji je čak četiri puta odlikovan, pričaju nam studenti Fakulteta za bezbednost.

Čujemo da teroristi i ljudi povezani sa kriminalom i kod nas i u svetu dosta koriste Fejsbuk, preko koga se često hvale svojim "podvizima", ali saznajemo i da oko 14.000 pripadnika Vojske Srbije ima Fejsbuk profil, što, ipak, ne bi trebalo da bude dozvoljeno.


Budućnost planete Zemlje

Izgleda da, pitanja bezbednosti, "padaju u vodu", kada se povede reč o bezbednosti planete Zemlje. Srednja geološka škola "Milutin Milanković", predstavlja se s temom rasporeda kopna i mora. Kako nam kaže profesorka ove škole Dušica Petrašinović, priča počinje od starog kontinenta Pangee do danasnjih dana i predviđanja kako će sve izgledati za nekih 250 miliona godina.

- Geolozi, na osnovu današnjih merenja i kretanja geoloških ploča, procenjuju da će se za 50 miliona godina Afrika pomeriti ka severu i potisnuti Sredozemno more, na čijem će se prostoru formirati Mediteranski planinski venac. Afrika će se spojiti sa Evropom i Azijom i formiraće se veći kontinent Afrazija. Atlantski okean će se širiti i udaljiće se Severna i Južna Amerika od Evrope i Afrike. Pacifik će se smanjiti do nekih 150 miliona godina u geološku budućnost, a onda će početi obrnuti proces - smanjivanja Atlantskog okeana, približavanja Amerike Afraziji i formiranja nove Pangee ultime za nekih 250 miliona godina, kaće Dušica Petrašinović.

Kakva će onda biti naučna otkića možemo samo da maštamo, ali sigurno je da će dosta toga što sada pripada svetu fantastike postati realnost.

U međuvremnu u "'Kluz'' je rezervisan za interaktivne postavke, SKC za predavanja, radionice za najmlađe i mini filmski festival, dok će se u Narodnoj banci održati poseban program ''SUTRA'', koji će predstaviti umetničke radove na temu veze između nauke, tehnologije i umetnosti.

Cena karte je 300 dinara i važi za sva tri mesta gde se održava festival.

Pogledajte još