5. decembar

0

1443 – Rođen je italijanski sveštenik Đulijano dela Rovere (Giuliano della), papa Julije II (1503-1513), najveći pokrovitelj umetnosti među poglavarima rimokatoličke crkve. Od Mikelanđela (M i c h e l a n g e l o) je naručio izradu fresaka u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, od Bramantea rekonstrukciju crkve Svetog Petra, a Rafael Santi (Raffaello) je oslikao njegove privatne odaje.

1443 – Rođen je italijanski sveštenik Đulijano dela Rovere (Giuliano della), papa Julije II (1503-1513), najveći pokrovitelj umetnosti među poglavarima rimokatoličke crkve. Od Mikelanđela (M i c h e l a n g e l o) je naručio izradu fresaka u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, od Bramantea rekonstrukciju crkve Svetog Petra, a Rafael Santi (Raffaello) je oslikao njegove privatne odaje.

1766 – Londonska aukcijska kuća „Kristi“ je održala prvu aukciju.

1791 – Umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang, Mozart), centralna ličnost bečke klasike i jedan od najplodinijih muzičara. Napisao je oko 600 dela, među kojima su opere, simfonije, koncerti za klavir, violinu i druge instrumente, kantate, mise („Figarova ženidba“, „Čarobna frula“, „Praška simfonija“, „Simfonija u g-molu“, „Rekvijem“, „Mala noćna muzika“).

1867 – Rođen je poljski državnik, maršal Jozef Klemens Pilsudski, prvi predsednik Poljske (1918-22) i inicijator rata protiv sovjetske Rusije (1920-21). Državnim udarom 1926. uspostavio je vojnu diktaturu, a 1934. je sklopio s Hitlerom desetogodišnji pakt o saradnji i nenapadanju. Bio je na vlasti do smrti 1935.

1870 – Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Otac (Alexandre Dumas Pere), proslavljeni autor romana s motivima iz francuske istorije („Tri musketara“, „Grof od Monte Hrista“, „Kraljica Margo“) Smatra se začetnikom feljtonističkog romana.

1901 – Rođen je američki režiser i producent Volter Ilajas Dizni (Walter Elias Disney), poznat kao Volt Dizni, tvorac crtanog filma. Karijeru, tokom koje je dobio 29 Oskara, započeo je 1921, a svetsku slavu stekao je 1928. kada je prikazao prvi film sa Miki Mausom (Mickey Mouse).

1917 – Delegacije Sovjetske Rusije i sila Osovine potpisale su primirje u mestu Brest-Litovsk u Belorusiji. Mirovni ugovor kojim je Rusija bila prisiljena da se povuče iz Finske, Letonije, Estonije, Litve, Poljske i nekih područja Turske i da Nemačkoj plati ratnu odštetu od šest milijardi zlatnih maraka, potpisan je 3. marta 1918.

1926 – Umro je francuski slikar Klod Oskar Mone (Claude Oscar Monet), najznačajniji predstavnik i jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici „Impresija, izlazak sunca“, izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio ceo slikarski pravac.

1933 – Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena u januaru 1920, na osnovu 18. ustavnog amandmana.

1934 – Žene u Turskoj su dobile pravo glasa.

1940 – Umro je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik. Nastupao je na koncertima širom sveta od svoje osme godine i stekao slavu violinskog virtuoza, naslednika Paganinija. Komponovao je šest violinskih koncerata, „Američku simfoniju“, kraće violinske kompozicije.

1945 – Tokom vežbi pet američkih bombardera je poletelo iz baze u Floridi i nikada nije nađeno. Pretpostavlja se da je „Izgubljena eskadrila“, kako su nazvani, nestala u „Bermudskom trouglu“.

1962 – SAD i ŠSR su postigli dogovor o saradnji u istraživanju svemira u miroljubive svrhe.

1967 – Umro je helenista Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa „Živa antika“. Objavio je više od 200 radova o klasičnoj književnosti i filozofiji („Iz helenskih riznica“, „Istorija helenske književnosti“).

1977 – Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se usprotivile započetom mirovnom procesu između Egipta i Izraela.

1978 – U Iranu su počele demonstracije protiv šaha Reze Pahlavija, koje su podstakle islamske verske vođe. Proizvodnja nafte je, zbog štrajkova, smanjena gotovo na polovinu.

1995 – Članice NATO su odobrile upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom. Najveća operacija Atlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. sprovedena je pod nazivom „Zajednički poduhvat“.

1995 – Armija Šri Lanke je zauzela Džafnu, grad na istoimenom poluostrvu, koji je pet godina bio glavno uporište tamilskih pobunjenika.

1996 – Predsednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) je postavio Madlen Olbrajt (Madeleine Albright) za državnog sekretara, kao prvu ženu na toj funkciji u istoriji SAD.

2001 – Avganistanske vođe su se dogovorile o formiranju post-talibanske vlade koju će predvoditi Paštun Hamid Karzai.

2001 – Legendu jedriličarstva i kapetana novozelandskog tima koji je dva puta uzastopno osvojio prestižni kup Amerike, Pitera Blejka, ubili su pirati u reci Amazon.

2003 – U Kini je po prvi put održan izbor za mis sveta.

2008 – Preminuo je ruski patrijarh Aleksandar Drugi. Za novog patrijarha, 27. januara 2009, izabran je mitropolit Kiril.

2008 – U Sjedinjenim Američkim Državama zvanično je saopšteno da je od početka 2008. zbog recesije bez posla ostalo blizu dva miliona ljudi.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.