Procena imovine trajaće najmanje godinu dana

BEOGRAD 5. novembra 2010. (Beta) - Zakon o denacionalizaciji mogao bi da bude usvojen u prvom polugodištu iduće godine, ali će njegova primena početi tek kad se utvrdi vrednost imovine koju potražuju vlasnici oduzete imovine i njihovi naslednici, što će trajati duže od jedne godine, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić.

"Realno se može očekivati da se predlog zakona o denacionalizaciji nađe u Skupštini u prvoj polovini 2011. godine, ali bez obzira da izabrani koncept biće neophodno utvrditi status imovine koja se potražuje i njenu vrednost. Da bi se prikupili i dostavili dokazi o oduzetoj imovini, a posle toga i utvrdilo činjenicnog stanja na terenu i procenila vrednost imovine biće potrebna najmanje jedna godina po donošenju zakona", rekao je Ilić za agenciju Beta.

Odluka o modelu denacionalizacije, kako je najavio Ilić, biće doneta posle odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama a koja se očekuje do kraja ove godine.

"Radna grupa koja priprema zakonska rešenja za povraćaj oduzete imovine je spremna da u roku od nekoliko nedelja po donošenju odluke Ustavnog suda Vladi i javnosti predstavi koncept denacionalizacije i nacrt zakona o denacionalizaciji", rekao je Ilić koji je na čelu te radne grupe.

Pogledajte još