Nema volje da se donese zakon o restituciji

BEOGRAD, 5. decembra 2010. (Beta) - U Srbiji ne postiji volja da se donese zakon o restituciji, ocenili su stručnjaci koji je bave pitanjem povracahja oduzete imovine.

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić i univerzitetski profesor Slobodan Marković izjavili su agenciji Beta da je naturalna restitucija jedini realan i moguć oblik restiticije i da bi državu to koštalo najviše tri milijarde evra.

Parivodić i Marković smatraju da će država u slučaju da prihvati rešenje da se imovina vraća kroz obveznice biti suočena sa tužbama građana pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, da će je u tom slučaju mnogo više koštati denacionalizacija, a istovremeno će biti ugrožene evropske integracije.

Milan Parivodić, koji je dok je bio u vladi uradio Nacrt zakona o restituciji, kazao je agenciji Beta da ga uopšte nije iznenadio stav Evropskog parlamenta da je Srbija najgora u regiona po pitanju restitucije.

"EU o tome govori godinama, a dok sam bio u vladi premijer Vojislav Koštunica je iz Evropkog parlamenta dobio pismo preporuke da se usvoji Nacrt zakona koji sam uradio", kazao je Parivodić i dodao da je i tada vlada bila podeljena po pitanju volje da se taj zakon donese.

Pogledajte još