Film Polanskog osvojio šest evropskih Oskara

Film Romana Polanskog "Pisac iz senke" osvojio je šest godišnjih nagrada Evropske filmske akademije - za najbolji film, za najbolju režiju, za najbolju mušku ulogu i za najbolji scenario.

Dodela nagrada je održana u Talinu, glavnom gradu Estonije i evropskoj kulturnoj prestonici za 2011. godinu.

Polanski koji je proglašen najbojlim režiserom, nagradu nije preuzeo lično, već se zahvalio putem video poruke. Nagrade su dodeljene na osnovu glasanja više od 2.300 članova Evropske filmske akademije.

Škotski glumac Evan Mekgregor osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Pisac iz senke", dok je francuska glumica Silvi Testud proglašena za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Lurd".

Film Polanskog dobio je i nagradu za filmsku muziku, za scenario i scenografiju. Nagradu za životno delo dobio je švajcarski glumac Bruno Ganz. Nagrade koje dodeljuje Evropska filmska akademija smatraju se evropskim "Oskarima" i uručene su 23. put zaredom.

Novi film Romana Polanskog „Pisac iz senke“ premijerno je prikazan na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Polanski se nije pojavio na festivalu u Berlinu pošto je u kućnom pritvoru u Švajcarskoj, gde čeka na odluku tamošnjih vlasti o izručenju u SAD, koje ga terete za silovanje maloletnice 1977.

Glavne uloge u filmu "PIsac iz senke" igraju Juan Makgregor i Pirs Brosnan. Politički triler zasnovan je na romanu Roberta Harisa i priča je o bivšem britanskom premijeru Adamu Langu (Brosnan) koji piše memoare, u čemu mu pomaže čovek plaćen da anonimno piše pod njegovim imenom (Makgregor).

 

Pogledajte još