Troicki: Ja nisam heroj, svi su doprineli uspehu

BEOGRAD, 6. decembra 2010. (Beta) - Srpski teniser Viktor Troicki, koji je osvojio treći poen za Srbiju u finalu Dejvis kupa protiv Francuske, rekao je da on nije heroj, već da je za veliki uspeh zaslužan ceo tim.

Troicki je danas, u petom meču finala Dejvis kupa pobedio Majkla Ljodru sa 3:0 u setovima (6:2, 6:2, 6:3) i osvojio treći poen za finalu Dejvis kupa, koji je doneo Srbiji prvi trofej u tom takmičenju.

"Nikada se nisam osećao ovako, ovo je najlepše iskustvo u mom životu. Mislim da još nisam svestan uspeha, verovatno ću tek sutra shvatiti. Sanjao sam o ovome kao dete, ali nisam heroj, svi smo podjednako zaslužni", rekao je Troicki na konferenciji za novinare posle meča.

"Imao sam tremu i na početku i pred kraj meča, ali sreća pa sam ostao koncentrisan. Trudio sam se da ne mislim o trofeju i euforiji. Snaga našeg tima je što smo svi bliski, ja bliže nemam, kao da smo rođena braća", dodao je on.

Selektor Srbije Bogdan Obradović rekao je da je najveća snaga njegovog tima drugarstvo i iskrenost.

"Rođena je nova zvezda, ali čestitke celom timu, dovoljno je reći da su svetski prvaci", rekao je on.

Prilikom žreba najavljeno je da će Janko Tipsarević igrati u singlu, ali je selektor u dogovoru sa stručnim štabom odlučio da umesto njega igra Troicki.

"Odluku da igra Viktor a ne Janko doneli smo kada se završio Novakov meč u petak, ali smo i pre toga razgovarali o tome - sedeli smo na podu i pričali. Ostavili smo da odluka prenoći jer je jutro pametnije od večeri. Siguran sam da je ovo jedna od najvećih snaga ovog tima - to što smo svi potpuno iskreni", rekao je on.

Najbolje rangirani srpski teniser Novak Đoković rekao je da je osvajanje Dejvis kupa jedan od najvećih uspeha srpskog sporta.

"Bio je veliki pritisak posle jučerašnjeg poraza u dublu, ali sada je sve ovo istorija... Ovo je najveći uspeh u našim karijerama, sigurno jedan od najvećih u istoriji srpskog sporta", rekao je Đoković, koji je pobedio u svim mečevima u Dejvis kupu ove sezone.

"Ne bih isticao individualno zalaganje, jer je ovo timska pobeda. Ovde predstvaljamo svoju zemlju, a ne naša prezimena. Meni mnogo prija igranje u Dejvis kupu, pruža mi veliku podršku jer nikada se ne osećate kao da ste sami", rekao je treći teniser sveta.

Đoković je rekao da je očekivao podršku navijača u Beogradskoj areni, ali i da je publika prevazišla očekivanja.

"Iskreno, nadali smo se ovakvoj atmosferi, ali ona je i prevazišla očekivanja, u poztivnom smislu. Osećali smo se kao na krovu sveta. Publika je odlučila jučerašnji meč, kada su pobedili Francuzi, ali danas šanse nisu imali", rekao je Đoković, koji je na konferenciji pokazivao majicu sa natpisom "šampioni".


Teniser Nenad Zimonjić, koji u Dejvis kupu igra od 1995. godine zahvalio je saigračima što su mu omogućili da osvoji Dejvis kup.

"Uvek sam se nadao trofeju, ali sam se pitao da li ću dovoljno dugo da trajem. Onda je došao Janko kao talentovani junior, pa Novak i Viktor, hvala im što su mi dozvolili da ovo doživim", rekao je on.

Reprezentativci Srbije, stručni štab i predsednik TSS ispunili su obećanje i ošišali se po završetku duela sa Francuskom.

Teniser Janko Tipsarević, koji je izgubio prvi meč protiv Gaela Monfisa najavio je za sledeću sezonu nove "poduhvate" u vidu tetoviranja i možda pirsinga.

"Sudeći po rezultatima, ja kao da sam dao sve od sebe da se ne ošišam. Ali, nije to bila moja ideja nego Viktorova, 'uštekovao' se za šišanje, ali sledeće sezone ako budemo u finalu mora da 'padne' neko tetoviranje ili bušenje", rekao je Tipsarević.

Savetnik u reprezentaciji Srbije Nikola Pilić, koji je na toj funkciji od 2007. godin, rekao je da je ponosan na igrače.

"Vrlo sam ponosan na ove momke, neverovatan je naboj kojim oni igraju za svoju zemlju. Protv Češke je to bio Janko, a danas je insipirisan bio Viktor. Nisam slučajno prihvatio ovu funkciju, nisam došao da igram prvo kolo, video sam da ovde ima srca i kvaliteta, da ovi momci grizu jedan za drugoga, svi za jednog, jedan za sve", rekao je Pilić, jedini čovek koji je sa tri reprezentacije osvajao Dejvis kup.

 

Pogledajte još