Tajna strategija zapadne vojne alijanse

LONDON, 7. decembra 2011. (Beta) - Londonski Gardijan, jedan od pet svetskih listova koji ekskluzivno objavljuju procurele informacije sa Vikiliksa, piše danas o tajnim planovima NATO-a za odbranu delova istočne Evrope od Rusije.

Vašington i njegovi zapadni saveznici početkom godine su, prvi put od okončanja hladnog rata, zacrtali te poverljive vojne planove, prema kojima bi se, u slučaju ruske vojne agresije na Poljsku ili Baltičke zemlje, u njihovoj odbrani angažovalo devet divizija.

Pretpostavlja se da su lideri NATO-a, nakon višegodišnjih transatlantskih razmirica oko nove politike, na prošlomesečnom samitu u Lisabonu bez mnogo buke usvojili tu strategiju, piše Gardijan, a prenosi BBC.

Ta strategija do sada nije obelodanjena, ističe list i dodaje da američki Stejt depertment, uprkos politici "resetovanja" odnosa s Rusijom, za koju se zalaže predsednik Barak Obama, strahuje da bi pomenuti značajan pomak u vojim planovima NATO-a mogao da izazove nepotrebnu napetost između Vašingtona i Moskve.

Pogledajte još