Ćerka Leha Kačinjskog traži međunarodnu istragu

VARŠAVA, 7. decembra 2010. (Beta) - Ćerka pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, Marta Kačinjska, zatražila je u utorak u Evropskom parlamentu međunarodnu istragu avionske nesreće 10. aprila u Smolensku, na zapadu Rusije u kojoj je uz njene roditelje poginulo još 94 članova visoke vojne i državne delegacija i posade.

"Porodicama žrtava je potrebna pomoć evropske zajednice i evropskih institucija. Znamo da evropsko javno mnjenje ima izvitoperenu sliku o nesreći. Jedini cilj ovog susreta je da predamo prave informacije", kazala je ćerka pokojnog predsednika na javnom saslušanju u Evropskom parlamentu.

Saslušanje su organizovali evroposlanici poljske opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda koju predvodi stric Kačinjske, brat blizanac pokojnog predsednika, bivši premijer Jaroslav Kačinjski.

On je nekoliko puta javno optužio premijere Poljske i Rusije da su oni ako ništa drugo moralno pravi krivci te nesreće i da imaju krv na rukama.

"Jedina nada da se ta strašna nesreća zaista razjasni jeste međunarodna komisija koja će utvrditi zašto su morali da poginu predsednik i njegova supruga - moji roditelji, i još 94 predstavnika naše zemlje", rekla je danas ćerka Leha Kačinjskog.

Pogledajte još