Danas konačna presuda Šljivančaninu

HAG, 8. decembra 2010. (Beta) - Haški tribunal će danas izreći konačnu presudu oficiru bivše JNA Veselinu Šljivančaninu zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara, kod Vukovara u Hrvatskoj, u jesen 1991.

Tom presudom biće, na zahtev odbrane, prvi put u praksi Tribunala, vanredno preispitivana drugostepena presuda kojom je apelaciono veće Šljivančanina u maju prošle godine osudilo na 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistva 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari, 20-21. novembra 1991.

Odbrana je tražila da, posle vanrednog preispitivanja, drugostepena presuda bude poništena, a optužba je zahtevala da ona bude potvrđena.

Posle prvostepenog procesa, Šljivančanin je 2007. bio proglašen krivim za pomaganje i podržavanje mučenja, ali ne i za ubistva zarobljenih Hrvata, i osuđen je na pet godina zatvora, kaznu koju je u tom trenutku već gotovo bio odslužio.

Na privremenu slobodu, posle te presude, pušten je u decembru 2007, a u pritvor u Sheveningenu vratio se 4. maja prošle godine, dan uoči izricanja pravosnažne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora.

rad/lel/dar

Pogledajte još