Kolera na Haitiju potekla iz baze UN

PORT-O-PRENS, 8. decembra 2010. (Beta) - Izvor epidemije kolere na Haitiju, koja je odnela najmanje 2.000 zivota, najverovatnije je - kontigent mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, izvestio je jedan francuski epidemiolog, prenosi u sredu agencija Asošijted pres.

Epidemilogo Reno Pjaru je zaključio da je kolera došla iz jedne pritoke haićanske reke Artibonit, a ta pritoka protiče kraj baze snaga UN na ulazu u grad Mirebalais.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, Pjarua je na Haiti poslala vlada u Parizu kako bi se, u saradnji sa domaćim zdravstvenim radnicima, utvrdio izvor zaraze.

Objašnjavajući zašto sumnja na bazu UN, Pjeru je u izveštaju naveo: "Ne može se naći nijedna druga hipoteza koji bi objasnila epidemiju kolere u ovom selu, koje nije bilo pogođeno zemljotresom, a nalazi se na desetine kilometara od obale i kampova za raseljene", navodi se u izveštaju do kojeg je došla agencija AP.

Pjaru u izveštaju koji još nije objavljen, traži dalju istragu u vezi sa izbijanjem epidemije i unapređeni medicinski nadzor i sanitarne procedure za trupe Ujedinjenih nacija.

Pogledajte još