Nastavak procesa Karadžiću, Šešelj u sudnici

HAG, 12. decembra 2010. (Beta) - Nastavak suđenja Radovanu Karadžiću i rasprava o stanju u postupku protiv Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja suda, na rasporedu su rada Haškog tribunala za poslednju nedelju pre praznične pauze.

Narednih dana u Hagu će se odvijati i procesi protiv Jovice Stanišića, Stojana Župljanina i Zdravka Tolimira.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedeljak ujutro, iskazom svedoka Ismeta Svrake koji je bio teško povređen u eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995.

Za utorak, 14. decembar, zakazana je administrativna rasprava u postupku protiv Vojislava Šešelja po optužnici za nepoštovanje suda. Šešelj je po drugi put optužen za nepoštovanje suda zato što je u knjizi, čiji naslov nije naveden, objavio "brojne podatke o svedocima, uključujući prava imena, zanimanja, prebivališta, koji su omogućili njihovu identifikaciju".

Na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, sudije bi u utorak trebalo da saslušaju sledećeg svedoka optužbe. Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Saslušavanje svedoka optužbe, u toku je i u procesu penzionisanom generalu VRS Zdravku Tolimiru, koji će biti nastavljen u ponedeljak popodne.

U procesu bivšim zvaničnicima policije RS Stojanu Župljaninu i Miću Stanišiću, koji će biti nastavljen u ponedeljak, tužioci su pri kraju izvođenja svojih dokaza.

Pogledajte još