Objavljen roman Odisej Polihronijades

0

BEOGRAD, 13. decembra 2010. (Beta) – Knjiga "Odisej Polihronijades" ruskog pisca Konstantina Leontjeva (1831-1891), koju je objavila izdavačka kuća "Paideia", predstavljena je u ponedeljak u prostorijama te izdavačke kuće u Beogradu.

BEOGRAD, 13. decembra 2010. (Beta) – Knjiga „Odisej Polihronijades“ ruskog pisca Konstantina Leontjeva (1831-1891), koju je objavila izdavačka kuća „Paideia“, predstavljena je u ponedeljak u prostorijama te izdavačke kuće u Beogradu.

Urednik Paideie Petar Živadinović rekao je da je knjiga „Odisej Polihronijades“ pripada ciklusu romana „Iz života hrišćana u Turskoj“ i da je zasnovan na iskustvu koje je Leontjev stekao tokom desetogodišnjeg diplomatskog službovanja u balkanskim zemljama pod turskom vlašću.

Prema njegovim rečima, ovaj roman ima sve uslove da privuče pažnju ne samo ljubitelja književnosti, već i istoričara, etnologa, balkanologa i uopšte čitalaca koje zanimaju istorija i kultura balkanskih naroda pod turskom vlašću.

„Na osnovu ličnog diplomatskog iskustva Leontjev živo i detaljno dočarava razne aspekte ‘konzulskih vremena’ u Janjini s početka šezdesetih godina 19. veka, a da pri tom ni u jednom trenurku ne ispušta nit zanimljive fabule“, rekao je on.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.