Dunavska strategija šansa za Srbiju

GOLUBAC, 13. decembra 2010. (Beta) - Dunavska strategija je razvojna šansa za celu Srbiju i jačanje veza sa susedima, i jedna od ključnih identifikacija evropske budućnosti Srbije, rekao je u ponedeljak u Golupcu potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

"Očekujemo mnogo od ove strategije. Srbija će kroz Dunavsku strategiju biti po prvi i poslednji put deo jedne makroekonomske strategije. Otvaraju se neslućene mogućnosti za podunavski region. Novca će biti, ne odmah za sve, ali je važno očuvati perspektivu strategije", poručio je Đelić na predstavljanju Strategije sa šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom i Natali Veršelde iz Generalnog direktorata za regionalnu politiku u Evropskoj komisiji.

Dežer je poručio da sprovođenje Strategije koja je veoma važna, takođe svedoči o novoj fazi odnosa Srbije i EU. Naglasio je da je to "inkluzivna strategija koja razvija solidarnost između Srbije i svih ostalih država kroz koje protiče Dunav".

Đelić je istakao da će sprovođenje Strategije koja obuhvata 14 dunavskih zemalja i njihovih suseda, biti "jedna od velikih ideja koje će obeležiti ulazak Srbije u EU".

Pogledajte još