Tužilaštvo traži hitan postupak za srpske navijače

DJENOVA, 14. decembra 2010. (Beta) - Tužilaštvo Djenove tražilo je da se osmorici srpskih navijača, uhapšenih posle nereda u tom gradu na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Italije, sudi po hitnom postupku, prenele su italijanske agencije.

Sudija Mauricio De Mateis, koji treba da donese odluku da li će se osmorici navijača, medju kojima je i Ivan Bogdanov, suditi po hitnom postupku, nije želeo da kaže da li će ona biti usvojena ili odbačena.

Tužiteljka Kristina Kamajori, zadužena za istragu o tom slučaju zatražila je poseban postupak, koji se sprovodi kada su dokazi da je krivično delo počinjeno očigledni, javili su u ponedeljak italijanski mediji.

Četiri srpska navijača, medju kojima je i Ivan Bogdanov (30), optuženi su za niz krivičnih dela, uključujući uništavanje imovine, nanošenje povreda, pružanje otpora službenom licu i posedovanje i korišćenje opasnih predmeta, i mogli bi da budu osudjeni na tri do 15 godina zatvora.

Ostala četvorica uhapšenih navijača, optuženi su za manje ozbiljne prekršaje.

Utakmica izmedju fudbalskih reprezentacija Italije i Srbije u Djenovi, 12. oktobra, u kvalifikacijama za EP 2012. godine, prekinuta je posle samo šest minuta igre zbog nereda koje su srpski navijači pravili na stadionu "Luidji Ferari".

Utakmica je i počela sa nešto više od 35 minuta zakašnjenja zato što su srpski huligani, kojih je u Djenovi bilo oko 2.000, pre meča zapalili nekoliko baklji, bacali dimne bombe i napali golmana Vladimira Stojkovića.

Huligani iz Srbije su se i posle utakmice sukobili sa policijom, koja je tada uhapsila 17 osoba.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je registrovala utakmicu službenim rezultatom 3:0, kaznila Srbiju jednom utakmicom bez prisustva publike i jednom uslovno, a Fudbalski savez kažnjen je sa 120.000 evra.

Pogledajte još