Homoseksualci traže izvinjenje od FIFA

LONDON, 14. decembra 2010. (Beta) - Vodeća međunarodna organizacija koja se bori za prava homoseksualaca zatražila je od Svetske fudbalske federacije (FIFA) da se zvanično izvini zbog izjave svog predsednika Sepa Blatera o tome da bi homoseksualci trebalo dobro da razmisle o ponašnju na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru.

Blater je u ponedeljak rekao da bi homoseksualci tokom turnira u Kataru trebalo "da se uzdrže od seksualnih aktivnosti, pošto je u toj zemlji homoseksualno ponašanje zabranjeno".

Direktor za odnose sa javnošću evropskog ogranka Međunarodnog udruženja lezbijskih, gej, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba Juris Lavrikovs rekao je da je Blaterov komentar "vrlo tužan i da je duboko uvredio ljude".

"Mislim da bi trebalo da objave saopštenje sa snažnom porukom, a ne samo da ga 'operu' nekim komentarima. U ovom slučaju prekršena su osnovna ljudska prava", rekao je Lavrikovs.

Balter je u ponedeljak upitan da li vidi moguće kulturološke probleme na Svetskom prvenstvu u Kataru kroz osmeh rekao: "Mislim da bi gej navijači morali da se uzdrže od seksualnih aktivnosti".

"To nije šala, to je pitanje života i smrti. Katar i još 70 drugih zemalja smatraju kriminalcima ljude koji su u homoseksualnim vezama, a u nekim zemljama za to primenjuju smrtnu kaznu", rekao je Lavrikovs.

"Razočaravajuće je da član - predsednik organizacije koja promoviše fudbal i osuđuje svaku vrstu diskriminacije, izjavi tako nešto", dodao je on.

FIFA je 2. decembra Kataru dodelila organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine. U konkurenciji su bili Australija, Japan, Južna Koreja i SAD.

Pogledajte još