Homoseksualci traže izvinjenje od FIFA

0

LONDON, 14. decembra 2010. (Beta) – Vodeća međunarodna organizacija koja se bori za prava homoseksualaca zatražila je od Svetske fudbalske federacije (FIFA) da se zvanično izvini zbog izjave svog predsednika Sepa Blatera.

LONDON, 14. decembra 2010. (Beta) – Vodeća međunarodna organizacija koja se bori za prava homoseksualaca zatražila je od Svetske fudbalske federacije (FIFA) da se zvanično izvini zbog izjave svog predsednika Sepa Blatera o tome da bi homoseksualci trebalo dobro da razmisle o ponašnju na Svetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru.

Blater je u ponedeljak rekao da bi homoseksualci tokom turnira u Kataru trebalo „da se uzdrže od seksualnih aktivnosti, pošto je u toj zemlji homoseksualno ponašanje zabranjeno“.

Direktor za odnose sa javnošću evropskog ogranka Međunarodnog udruženja lezbijskih, gej, biseksualnih, trans i interseksualnih osoba Juris Lavrikovs rekao je da je Blaterov komentar „vrlo tužan i da je duboko uvredio ljude“.

„Mislim da bi trebalo da objave saopštenje sa snažnom porukom, a ne samo da ga ‘operu’ nekim komentarima. U ovom slučaju prekršena su osnovna ljudska prava„, rekao je Lavrikovs.

Balter je u ponedeljak upitan da li vidi moguće kulturološke probleme na Svetskom prvenstvu u Kataru kroz osmeh rekao: „Mislim da bi gej navijači morali da se uzdrže od seksualnih aktivnosti“.

„To nije šala, to je pitanje života i smrti. Katar i još 70 drugih zemalja smatraju kriminalcima ljude koji su u homoseksualnim vezama, a u nekim zemljama za to primenjuju smrtnu kaznu„, rekao je Lavrikovs.

„Razočaravajuće je da član – predsednik organizacije koja promoviše fudbal i osuđuje svaku vrstu diskriminacije, izjavi tako nešto„, dodao je on.

FIFA je 2. decembra Kataru dodelila organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine. U konkurenciji su bili Australija, Japan, Južna Koreja i SAD.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.