Novi porast broja azilanata iz Srbije

BERLIN, 15. decembra 2010. (Beta) - Građana Srbije su prošlog meseca ponovo bili najmnogobrojniji među strancima koji su zatražili azil u Nemačkoj, uprkos upozorenjima nemačkih političara da bi moglo da bude zatraženo suspendovanje prošlogodišnje odluke o bezviznom režimu putovanja u zemlje Evropske unije (EU).

U novembru je 1.159 državljana Srbije zatražilo politički azil u Nemačkoj. To je vidan porast u odnosnu na septembar i oktobar kada je bilo 800, odnosno 1.083 novih zahteva za azil.

Kao i ranijih meseci, skoro svi podnosioci zahteva za azil iz Srbije pripadnici su romske nacionalne grupe. Prošlog meseca je među 1.083 podnosilaca zahteva za azil bilo 1.067 Roma iz Srbije. Posle Srbije, na listi zemalja iz kojih je došlo najviše stranaca koji su zatražili azil, sledi Makedonija sa 512 zahteva za azil što je znatan pad u odnosu na oktobar (746).

Tako su Srbija i Makedonija na trećem i četvrtom mestu na listi zemalja iz kojih je došlo najviše azilanata od januara do novembra ove godine - posle Avganistana i Iraka. Iz Srbije je bilo ukupno 4.218, a iz Makedonije 2.319 zahteva.

Pogledajte još