Britansko tužilaštvo uložilo žalbu u ime Švedske

LONDON, 16. decembra 2010. (Beta-AFP) - Britansko tužilaštvo uložilo je žalbu na puštanje na uslovnu slobodu osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža, kako je u četvrtak rečeno agenciji Frans pres, "u ime Švedske" ali bez "konsultovanja vlasti" te zemlje.

"U utorak smo doneli odluku da se usprotivimo puštanju na uslovnu slobodu bez konsultovanja švedskih vlasti, ali to je uobičajena praksa", rekao je jedan portparol tužilaštva. U procesima izručenja, tužilaštvo radi kao da je reč o unutrašnjim poslovima u ime zemlje koja traži izručenje, objasnio je taj portparol.

"Naime, mi donosimo odluku o slučajevima puštanja na uslovnu slobodu te vrste", rekao je on i dodao da britanska strana u ovom slučaju radi u ime Švedske kako bi bila dobro sprovedena procedura izručenja. "Švedska nam je prepustila da rešavamo praktične detalje, to je uobičajeni način rada", rekao je on.

Visoki sud u Londonu u četvrtak treba da razmotri žalbu na puštanje na uslovnu slobodu Asanža uz kauciju od 200.000 funti. Ako prihvati žalbu, Asanž će ostati u zatvoru dok ne bude održano ročište o zahtevu Švedske za njegovo izručenje zbog navodnog seksualnog nasilja i silovanja.

Pogledajte još