Polovinu agrarnog budžeta usmeriti na stočarstvo

BEOGRAD, 16. decembra 2010. (Beta) - Privredna komora Srbije (PKS) ocenila je u četvrtak da bi polovina agrarnog budžeta za 2011. godinu morala da bude usmerena u razvoj stočarstva kako bi se ostvario napredak u toj privrednoj grani.

Komora Srbije ne zna koliki će biti agrarni budžet za narednu godinu, ali je Upravni odbor PKS insistirao da on bude 10 odsto ukupnog budžeta države, rekao je novinarima sekretar Odbora za poljoprivredu PKS Milan Prostran.

Prostran je kao neprimerenu ocenio odluku države da ovogodišnji agrarni budžet bude 2,6 odsto ukupnog budžeta iako taj sektor stvara bruto domaći proizvod države od 20 odsto.

Prostran je kazao da bi bio zadovoljan i kada bi se napravila dinamika povećanja poljoprivrednog budžeta koja bi omogućila da on naredne godine iznosi pet procenata, a do 2014. dostigne 10 odsto ukupnog budžeta države. Prema njegovim rečima, agrarni budžet Hrvatske je ove godine bio dvostruko veći od srpskog i iznosio je oko 500 miliona evra, iako je poljoprivreda Srbije tri puta veća od hrvatske.

Pogledajte još