Del Ponte preklinje za početak istrage na Kosovu

BERLIN, 17. decembra 2010. (Beta) - Bivša glavna tužiteljka Tribunala u Hagu, Karla del Ponte, pozvala je Evropsku uniju, SAD i Ujedinjene nacije da Euleksu na Kosovu pruže finansijsku i materijlanu podršku da bi se sprovedela istraga moguće trgovine organima i umešanosti vodećih kosovskih političara.

"Preklinjem EU, SAD, druge zainteresovane zemlje i UN, da Euleksu na Kosovu pruže svaku političku podršku i na raspolaganje stave nužan materijal da bi se sprovela krivična istraga i da bi sudski mogle da se gone sve osobe koje su osumnjičene da su umešane u ovaj zločin", rekla je del Ponte koja je sada ambasadorka Švajcarske u Argentini.

U razgovoru za švajcarski portal u javnopravnom vlasništvu www.swišinfo. c h, bivša tužiteljka je rekla da je "šokirana" onim što stoji u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

"Vlasti na Kosovu, kao i vlada i pravosuđe Republike Albanije nisu ni jedan jedini iskaz iz moje knjige proverili. A sada su odbacili teške optužbe iznete u izveštaju Saveta Evrope", rekla je del Ponte, u čijoj knjizi objavljenoj pre dve godine se prvi put pominju događaji povodom kojih je njen zemljak Marti i bio zadužen da načini izveštaj.

Pogledajte još