Biće veoma otežan posao diplomata

UJEDINJENE NACIJE, 18. decembar 2010. (Beta-AP) - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da će objavljivanje američkih diplomatskih dokumenata, što je učinio sajt Vikiliks, "veoma otežati" posao diplomata.

"Nesrećna je činjenica da su ti poverljivi dokumenti 'procureli' u javnost", rekao je Ban u prvom komentaru na objavljivanje hiljada američkih diplomatskih depeša.

Pre dve sedmice, globalni on lajn uzbunjivač javnosti Vikiliks počeo je da objavljuje više od 250.000 diplomatskih depeša. Među njima je i dokument iz jula 2009. kojim se američkim zvaničnicima daje nalog da prikupljaju obaveštajne podatke o Ban Ki-munu i drugim vodećim zvaničnicima i diplomatama Ujedinjenih nacija.

Dokument, koji je 29. novembra objavio britanski Gardijan, potpisala je državna sekretarka SAD Hilari Klinton. "Ja sam veoma transparentan, ali potrebno je da postoji pristojan i razuman način da se poštuju privatnost i poverljivost rada na mestu generalnog sekretara ili bili kom drugom visokom mestu", rekao je Ban.

Pogledajte još