Obama pozvao Senat da ratifikuje sporazum o razoružanju

VAŠINGTON, 18. decembra 2010. (Beta-AP) - Predsednik SAD Barak Obama je u subotu pozvao članove Senata, gornjeg doma američkog Kongresa, da ne odugovlače ratifikaciju novog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja sa Rusijom jer se time ugrožavaju bezbednost i vođstvo zemlje.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, poznatiji kao novi START (skraćenica naziva sporazuma na engleskom) koji su aprila potpisale SAD i Rusija, do kasno sinoć je razmatran u Senatu.

Za ratifikaciju je nužna dvotrećinska većina koju Obamine demokrate nemaju, te je potrebno da pridobiju jedan broj opozicionih republikanskih senatora.

"Ratifikacija sporazuma kao što je START nije pitanje pobede neke vlade ili političke partije. Tu se radi o bezbednosti Sjedinjenih Američki Država", rekao je Obama u redovnom subotnjem govoru preko radija i interneta.

Iako su demokrate u Beloj kući i u Senatu izrazile uverenje da će sporazum biti ratifikovan, to nije sigurno pošto Obamine demokrate imaju 58 od 100 mesta u Senatu, i potrebna im je podrška bar još devet opozicionih republikanaca.

Pogledajte još