Lukašenko osvojio 72 odsto glasova

MOSKVA, 19. decembra 2010. (Beta-AFP) - Dosadašnji predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je 72 odsto glasova na predsedničkim izborima u nedelju, prema prvim anketama objavljenim sedam sati pre zatvaranja birališta, prenosi ruska agencija RIA-Novosti.

Anketu je sproveo beloruski institut EKOOM, blizak vlasti, na izlasku sa biračkih mesta. Direktor instituta Sergei Musjenko rekao je da je prema toj anketi Lukašenko osvojio 72,03 odsto glasova, a sledeći kandidat sa najviše glasova Andrej Sanikov 6,33 odsto. Ni jedan od preostalih osam predsedničkih kandidata nije dobio više od pet odsto.

Sedam od devet Lukašenkovih konkurenata na izborima već su optužile vlasti za nameštanje izbora i pozvali svoje pristalice da protestuju u nedelju uveče u Minsku, posle zatvaranja biračkih mesta.

Lukašenko (56) je na čelu Belorusije već 16 godine. On je prvi put izabran 1994, na prvim predsedničkim izborima u Belorusiji kao nezavisnoj zemlji, a ponovo je izabran 2001. i 2006. (sa 83 odsto glasova), na izborima obleženim brojnim neregularnostima, prema navodima izbornih posmatrača.

Pogledajte još