Utvrđivanje istine u interesu samog Tačija

MOSKVA, 21. decembra 2010. (Beta) - Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti koji je autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, izjavio je u utorak da je utvrđivanje istine u interesu kosovskog rukovodstva.

"U interesu samog (premijera) Hašima Tačija je da se utvrdi istina", kazao je Marti Ehu Moskve, koji je u okviru priprema svog izveštaja o rusko-gruzijskom sukobu razgovarao sa ruskim zvaničnicima.

Odgovarajući na pitanje kako će se događaji dalje razvijati i kakva je dalja sudbina Tačija, Marti je kazao da je "teško reći". Objasnio je da je njegova obaveza bila da napravi izveštaj, a da "političke vlasti treba da naprave odgovarajuće zaključke".

Marti je, međutim, ocenio da se ne može graditi budućnost bez istrage svih okolnosti iz prošlosti i bez utvrđivanja istine. "Tači je važan lider kosovskog kriminala, o čemu je bilo dosta poznato i informacija o tome se nalazi u mnogim međunarodnim izveštajima", kazao je Marti.

Na pitanje da li ima materijalne dokaze da su vađeni organi za transplataciju, izvestilac SE je odgovorio da "postoje dokazi o mestima i okolnostima".

Pogledajte još