Poseta pape od velikog značaja za Srbiju

BEOGRAD, 22. decembra 2010. (Beta) - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar ocenio je da bi poseta poglavara Rimokatoličke crkve Srbiji bila od velikog značaja jer bi se Srbija pokazala kao država koja je svesna svoje istorijske uloge i postala "motor" dijaloga u regionu.

"Dolazak pape bi značio da Srbija, znajući da živi između Istoka i Zapada, ozbiljno preuzima svoju istorijsku ulogu. Drugo, značilo bi da postaje motor dijaloga jer se jedino u dijalogu rađa nešto novo, pozitivno, u dijalogu kojim Srbija može da promoviše nešto novo za Čovečanstvo", ocenio je Hočevar u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, očekivanja da papa Benedikt XVI poseti Srbiju pokazuju da je reč o posebnom istorijskom trenutku kada svi očekuju da se dogodi nešto novo, u vremenu kada treba produbiti međusobni dijalog.

"Poseta Svetog oca značila bi da mi ovo istorijsko vreme ozbiljno shvatamo, da shvatamo da je tom razmišljanju potrebno dati novu punoću - jedan novi dijalog između Istoka i Zapada, Severa i Juga, bilo unutar hrišćanstva, Istočnog i Zapadnog, ali i iznutra čitavog Čovečanstva", rekao je beogradski nadbiskup.

Pogledajte još