Do 2020. rast zaposlenosti, izvoza i investicija

BEOGRAD, 24. decembra 2010. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u petak da koncept razvoja Srbije do 2020. predviđa porast zaposlenosti, bruto domaćeg proizvoda (BDP), izvoza i investicija i treba da bude osnova dugoročne strategije razvoja zemlje.

Kako je saopšteno na okruglom stolu o konceptu razvoja "Srbija 2020", Vlada će posle konsultacija i javne rasprave pripremiti i usvojiti konačnu verziju tog dokumenta koji će kasnije poslužiti kao osnov za druge startegije napredovanja Srbije.

Cvetković je predstavljajući koncept razvoja Srbije, koji je urađen na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića, istakao da je to dokument koji daje viziju bolje budućnosti i ukupnog razvoja Srbije do 2020. godine.

"Dva najvažnije parametra kocepta razvoja Srbije su rast BDP-a, koji bi do 2020. po glavi stanovnika trebalo da iznosi 8.000 evra, i da bude zaposleno više od 400.000 ljudi", rekao je Cvetković.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je ukazao da je koncept razvoja Srbije u narednih deset godina usaglašen sa planom Evropa 2020, ali je prilagođen potrebama Srbije.

"Cilj strategije razvoja zemlje je da se do 2020. zaposli dve trećine radno sposobnog stanovništva starosti između 20 i 64 godine", rekao je Đelić i dodao da je trenutno zaposlena polovina radno sposobnog stanovništva.

Pogledajte još