Božićna poruka beogradskog nadbiskupa

BEOGRAD, 24. decembra 2010. (Beta) - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar ocenio je da Božić nije "tek jedan praznik među danima slavlja, nego čvrsti temelj bilo kog drugog slavlja".

"Bez tog kamena temeljca ne može biti izgrađena niti jedna 'sigurna kuća'. Upravo zato Crkva poziva svoje vernike da se utemelje na njemu, da se obnavljaju i hrane tom svetom tajnom jedine stvarnosti: euharistijskim Telom Hristovim u presvetoj Liturgiji", navodi se u Božićnoj poruci nadbiskupa Hočevara.

Vernici i crkve koje se pridržavaju Gregorijanskog kalendara Božić slave u subotu. Nadbiskup Hočevar večeras će u katedrali Uznesenja blažene device Marije služiti misu ponoćku koja počinje u 22 sata.

Prema njegovim rečima, posle niza godina i decenija dubokih promena i različitih iskustava, svi smo došli do saznanja šta znači biti samo zemaljski čovek, a šta znači biti čovek u Isusu Hristu.

"Lišen duhovnog sveta i duhovnog iskustva, zemaljski čovek nas je toliko puta prevario, zaratio, zarobio, osiromašio i iznutra otrovao. Čeznuli smo za slobodom, a rodili se kao robovi kratkotrajnog gutljaja samozadovoljstva. Često smo se opijali velikim obećanjima neograničene slobode, a ostali smo u pustoj zemlji beskrajne udaljenosti od sreće, mira i istinski trajnog zadovoljstva", naveo je on.

Pogledajte još