Novi pravosudni zakoni ruše ustavni poredak

0

BEOGRAD, 25. decembra 2010. (Beta) – Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je u subotu da će novi set predloženih pravosudnih zakona kojim se vrši "reforma reforme" pravosuđa ugroziti ustavni poredak države i poručila da postoji legalan put da se isprave greške načinjene u postupku reizbora sudije.

BEOGRAD, 25. decembra 2010. (Beta) – Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je u subotu da će novi set predloženih pravosudnih zakona kojim se vrši „reforma reforme“ pravosuđa ugroziti ustavni poredak države i poručila da postoji legalan put da se isprave greške načinjene u postupku reizbora sudije.

Boljević je pre sastanka Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije na temu trenutnog stanja u pravosuđu i efekata pravosudnih zakona na Pravnom fakultetu u Beogradu rekla novinarima da je dosadašnja reforma pravosuđa ugrozila ustavni poredak države i da „ne postoji nijedan evropski niti svetski standard koji to dozvoljava“.

„Novi set pravosudnih zakona neustavno otima nadleznost Ustavnom sudu i vraća predmete na organe koji su već jednom o njima odlučili. Oni će time odlučivati o žalbama o kojima bi trebalo da odlučuje Ustavni sud, čime će se zakon retroaktivno primenjivati na odluke koje su nastale kasnije, a za retroaktivnost postoje posebni uslovi“, kazala je Boljević.

Ona je ocenila da „nijedan sudija u postupku reizbora nije imao pravično suđenje, javni postupak, priliku da se izjasni o optužbama, niti mogućnost ni da izloži predloge“ i osvrnula se na eventualne načine ispravljanja grešaka u procesu reforme pravosuđa.

„Nepravilnosti se mogu ispraviti ili odlukom Ustavnog suda, ili aktivnošću Narodne skupštine, koja bi u tu svrhu trebalo da usvoji Zakon o sudijama sa posebnom klauzulom, kojom bi se poništile sve odluke protiv kojih je podneta žalba Ustavnom sudu o ustavnosti prekida stalnosti sudijske funkcije, a takav predlog je pred Ustavnim sudom već godinu dana“, dodala je Boljević.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.