Narodno pozorište potpisuje sporazum s Boljšoj teatrom

BEOGRAD, 27. decembra 2010. (Beta) - Narodno pozorište iz Beograda potpisaće 25. januara ugovor o saradnji s Boljšoj teatrom u Moskvi, najavio je u ponedeljak upravnik beogradskog teatra Božidar Đurović.

Na svečanosti koja je povodom novogodišnjih praznika upriličena u novootvorenom Muzeju Narodnog pozorišta Đurović je rekao da je 2010. bila izuzetno uspešna za taj teatar i naglasio da je posebna pažnja bila posvećena regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Đurović je podsetio da je, pored već razvijene saradnje s Dramatenom iz Stokholma i Nacionalnog pozorišta Grčke iz Soluna, nedavno potpisan ugovor s Kraljevskim pozorištem iz Kopenhagena, kao i sporazum s operom i baletom iz Kaira.

"Ti sporazummi nisu mrtvo slovo na papiru, već smo gostovali s baletom 'Ko to tamo peva' u Aleksandriji i Kairu, u okviru Dana srpske kulture", rekao je Đurović.

Ansambli Narodnog pozorišta gostovali su i u Rijeci i Puli, Banjaluci, Ohridu, Trebinju, Solunu, Tuzli, Ljubljani, Mariboru, Skoplju. Prema njegovim rečima, i ove godine Narodno pozorište gostovalo je i u brojnim srpskim gradovima, u okviru akcije "Srbija u Srbiji".

Pogledajte još