Opozicija traži veća izdvajanja za poljoprivredu

BEOGRAD, 28. decembra 2010. (Beta) - Poslanici opozicionih stranaka zatražili su u utorak veća izdvajanja za poljoprivredu, za koju je predlogom budžeta za 2011. godinu predviđeno 2,5 odsto budžetskih rashoda.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DŠ) ocenili su u toku rasprave o amandmanima na predloženi državni buddzet za 2011. godinu da bi izdvajanja za poljoprivredu trebalo da budu znatno veća. Oni su naglasili da je neophodno da se povećaju subvencije poljoprivredi u situaciji kada u Srbiji postoji nestašica mleka i kada je smanjen broj grla krava.

DŠ je zatražila i da se povećaju transferna sredstva lokalnim samoupravama.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) predložili su da se smanje sredstva Ministarstva ekomomije namenjena "Fijatu" i da se preraspodele za povećanje agrarnog budžeta. Oni su ocenili da Srbija od svih zemalja u regionu izdvaja najmanje sredstava za tu oblast po glavi stanovnika.

I Srpska radikalna stranka (SRS) takođe je zatražila povećanje sredstava za poljoprivredu i to tako što će se smanjiti sredstva za one stavke budžetskih korisnika kod kojih je Državna revizorska institucija naišla na nepravilnosti.

Pogledajte još