Besparica obeležila kulturu u 2010. godini

BEOGRAD, 29. decembra 2010. (Beta) - Kulturu u Srbiji u 2010. godini obeležila je besparica, ali i entuzijazam umetnika i zaposlenih u kulturi, ocenili su učesnici novogodišnje ankete agencije Beta.

Pisac i izdavač Gojko Božović smatra da je 2010. godinu obeležila pre svega vitalnost kulturne scene, koja je učinila da objavljena dela budu "bolja od okolnosti".

"Ja najviše pratim književnost, imali smo u čemu da uživamo kada je reč o nekolicini knjiga domaćih pisaca ili o jednom broju prevedenih knjiga, jedino bih rekao da je put vrhunskih dela savremene književnosti neizvesniji nego ikada ranije", ocenio je Božović.

Slične ocene iznela je i književnica Ljubica Arsić koja je kao pozitivne primere izdvojila manifestacije koje se i dalje održavaju uprkos nepovoljnim finansijskim uslovima, poput filmskog festivala FEST i Beogradskog sajma knjiga.

I književnica Vladislava Gordić Petković pamtiće 2010. godinu po izrazitom siromaštvu u kulturi, ali i po vidnoj revitalizaciji srpskog romana koji je posle kraćeg "gubitka daha" ponovo počeo da dominira književnom scenom.

Pogledajte još