Preminuo Vladan Batić

BEOGRAD, 29. decembra 2010. (Beta) - Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije, jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a i poslanik u više saziva Skupštine Srbije Vladan Batić umro je u sredu u 61. godini, posle duge i teške bolesti.

Poslanici su u sredu u Skupštini minutom ćutanja odali poštu Vladanu Batiću.

Batić je rođen 27. jula 1949. godine u Obrenovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu je na Pravnom fakultetu diplomirao 1972, magistrirao na Katedri za međunarodno pravo 1977. i na istoj katedri 1981. odbranio doktorsku disertaciju "Slobodne carinske zone sa stanovišta međunarodnog prava".

Prvi put se politički angažovao u Demokratskoj stranci (DS) od njenog osnivanja 1990. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora i prvi predsednik Beogradskog odbora stranke. DS je napustio 1992. zbog njenog nepristupanja Demokratskom pokretu Srbije (DEPOS) i sa grupom istomišljenika učestvovao je u osnivanju Demokratske stranke Srbije (DŠ) u kojoj je bio potpredsednik.

Narodni poslanik bio je u dva mandata u Narodnoj skupštini Srbije koja je konstituisana i raspuštena 1993. i od 1994. do 1997. kada je bio i zamenik predsednika Poslaničkog kluba DŠ-a.

Za poslanika u Veću građana Skupštine SRJ, kao kandidat DOS-a izabran je na saveznim parlamentarnim izborima 24. septembra 2000. Od 24. januara 2001. do vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je republički ministar pravde.

Posle gubitka vlasti DOS-a, Batić je postao blizak liberalno orijentisanim krugovima. Sa Vesnom Pešić (Građanski savez Srbije) i Nenadon Čankom (Liga socijaldemokrata Vojvodine) predvodi Narodni pokret "Otpor". Bio je kandidat DHŠ-a na predsedničkim izborima u Srbiji 13. juna 2004.

Pogledajte još