Pacoli: Vratiću sve Srbe!

BEOGRAD, 30. decembar 2010. (FoNet) - Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli, koji je po mnogima najbogatiji Albanac na svetu, izjavio je da će na Kosovo vratiti sve Srbe, a da sever Kosova treba da ima ekonomsku autonomiju.

Sa osvojenih 7,1 odsto glasova i sa svojim ANK na petom mestu među albanskim strankama, on je u prilici da postavlja postizborne uslove u pokušaju da formira koaliciju sa prvorangiranim Hašimom Tačijem.

Pacoli je u intervjuu koji danas objavljuje Politika potvrdio da će se radi formiranja nove kosovske vlade udružiti sa premijerom u ostavci, ali "ne i sa onima koji nemaju čistu biografiju".

Na pitanje šta će tražiti da bi omogućio formiranje vlade u Prištini, Pacoli je odgovorio da je to "mesto predsednika države, jer bez toga ne ulazi u koaliciju, ali i ministarstva ekonomije, zdravlja i najmanje još jedno, jer tu ništa nije urađeno".

Upitan koliko će Srba vratiti, ako se zna da je za deset godina od 250.000 vraćeno tek negde oko 10.000, Pacoli je odgovorio: "Vratiću na Kosovo sve Srbe. Kosovo mora biti multietničko i ono će samo kao takvo biti zanimljivo za strana ulaganja".

"Samo jaka država biće spremna da prihvati sve one koji bi se vratili i koji će zajedno sa Albancima i ostalima, deliti dobro i zlo. Naglašavam, moramo mnogo da uložimo u ekonomiju, ali i u vladavinu zakona, koji mora biti jednak za sve", objasnio je on.

Na pitanje da li to znači da će kao predsednik Kosova krivično goniti i Tačija, ako se pokažu tačnim navodi izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, Pacoli je ponovio da će "zakon biti jednak za sve i niko ne može da bude iznad zakona".

Na primedbu da se severni deo Kosova snažno odupire uključivanju u kosovski sistem, on je rekao da bi "voleo da to bude slobodna ekonomska zona u koju bi jaki investitori ulagali".


"Planiramo da se uloži veliki kapital, gde bi za početak bilo otvoreno najmanje dve do tri hiljade radnih mesta. Sever bi imao ekonomsku autonomiju... Ne govorim politički, već iz ekonomskog ugla. Moja partija ima veoma dobar plan u vezi satim pitanjem",
kazao je on.

Na pitanje šta očekuje od razgovora između Prištine i Beograda, odogovorio je da je "još pre tri godine rekao da je sreća da ljudi razgovaraju, a ne da ratuju, i očekuje puno od razgovora".


"Beograd, međutim, mora da prihvati realnost da je Kosovo država. Otvorena je za sve dobronamerne ljude, a u Srbiji verujem da su to odavno shvatili. Šaljem jasnu poruku da sa priznavanjem ne treba više odugovlačiti",
zaključio je Pacoli.

(FoNet)

Pogledajte još